Żywność, która negatywnie wpływa na mózg


Źle dobrana dieta jest w stanie wpływać na rozwijanie się poważnych chorób do jakich możemy zaliczyć nowotwory, chorobę Alzhaimera, która bezpośrednio związana jest z działaniem mózgu, czy choroby układu krążenia. Szkodliwe dla mózgu mogą być diety oparte na pewnych rodzajów składników, które są bogate we fruktozę. Taka dieta nie jest tylko groźna dla naszego mózgu, ale powodować może, także do cukrzycy.

Istnieją również inne negatywne substancje, jakie mogą wpływać na nasz mózg powodujące pewne negatywne zmiany w sposobie jego funkcjonowania. Do takich substancji zaliczyć możemy rtęć, która jest bardzo silną substancją, która jest w stanie wpływać źle, także na inne organy naszego ciała. Rtęć może znajdować się w rybach. Wynika to zanieczyszczeń jakie znajdują się w wodzie, które ryby wchłaniają podczas procesu żywienia się. Większe ilości rtęci możemy spotkać w takich rybach, jak tuńczyk, rekin, czy miecznik, ale także wielu innych. W rybach nie tylko znajdziemy rtęć, ale w tym rodzaju pokarmu bardzo często znajdują się również inne, śladowe ilości zanieczyszczeń. Rtęć bardzo często bywa również połączona z innymi zanieczyszczeniami, które dodatkowo są w stanie wzmóc negatywny wpływ na działanie naszego mózgu. Jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko spożywania takich substancji powinniśmy zmniejszyć ilość spożywanych ryb gatunków najbardziej narażonych na wchłanianie rtęci. Warto pamiętać, że każda substancja w pewnych dawkach może być trucizną, ale jej śladowe ilości nie muszą czynić żadnych negatywnych skutków w naszym organizmie. Ryby, które mogą zawierać rtęć powinniśmy spożywać nie częściej, niż raz w miesiącu.

Do problematycznych substancji, które w badaniach wykazują zły wpływ na działanie mózgu możemy zaliczyć również tłuszcze, które nazywane są tłuszczami trans. Mogą one powodować bardzo duże uszkodzenia w bramach błon komórkowych. Powinniśmy unikać spożywania olejów, zwłaszcza tych, które znajdują się w silnie zmodyfikowanej żywności, czyli pochodzącej z wielokrotnego smażenia. Taką żywność jesteśmy w stanie bardzo często spotkać w restauracjach, czy barach szybkiej obsługi.

Złe oddziaływanie na nasze mózg mogą mieć również produkty oparte na pszenicy. Takie pokarmy zawierają związki, które mają podobne działanie na ludzki mózg, jak opiaty, czyli środki narkotyczne znajdujące się w pewnych grzybach oraz kwiatach.

Jeśli chcemy zadbać dobre działanie naszego mózgu, zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenia, jak nowotwory powinniśmy chronić mózg poprzez spożywanie pokarmów z substancjami zawierającymi  między innymi tłuszcze omega-3, a także tzw. przeciwutleniacze. Znajdziemy je z jednej strony w rybach, ale również w licznych ziołach oraz przyprawach, jak kurkuma.

No votes yet.
Please wait...

Be the first to comment on "Żywność, która negatywnie wpływa na mózg"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*